tisdag, januari 20, 2009

Kortis..

När oljepriset steg till rekordhöjder på över 140 dollar fatet så sa oljebolagen att en prishöjning av bensinen var befogad. Nu kostar ett fat olja 35 dollar, men bensinen är fortfarande lika dyr! Idag kostar den 10.84 kr/liter. När kommer den befogade sänkningen av bensinpriset?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fortfarande inte bensinen som kostar, utan den absurt höga bensinskatten som vi har i Sverige...

Martin Leskovec sa...

Skatten är inte det som kostar, det är en fast skattesats, när bensinpriset höjs, höjs inte skatten och vice versa. Jag betalar gladeligen bensinskatt och ser den inte som absurd. Energi- och koldioxidskatten som det numera heter är 5,52 kronor / liter bensin.

Det som jag däremot ser som absurt är bensinpriset i jämförelse med priset per oljefat. Där ligger problemet. Oljebolagen drar in enorma vinster nu när oljepriset är lågt och de fortfarande har kvar ett högt bensinpris. Här snackar vi kapitalism ända ut i pumpslangarna.

Men så vet jag ju att du, Moderat-Freddy är emot alla sorts skatter.. :D

Anonym sa...

Om man nu ska lita på www.bensinskattaupproret.se information. Så ser kostnaderna ut såhär:

"I april 2008 var bensinpriset i genomsnitt 12,79 kr.

Uppdelat i bensin och skatter:

Bensin 5,71 kr

Skatt och moms 7,58 kr

Skatten består av:
Energiskatt 2,80 kr
Koldioxidskatt 2,22 kr
Moms på bensin 1,30 kr
Moms på skatt 1,26 kr"

Jag vet inte var du har fått din information ifrån eller vem som är rätt. Men det jag vet är att miljöpartiet vill ha upp priset till 25kr/l innan 2020 var det väl? Och det ska genomföras genom att höja skatten. Få hoppas på att elbilarna kommer få sitt genombrott snart.