lördag, januari 03, 2009

Tur att Sportens OS-krönika går i repris åtta gånger på SVT. Jag får rysningar av bilderna från Aspelin/Johanssons semifinal mot fransmännen. Vilken match! Tur att det finns sport på tv också.

För vad ska man annars göra en lördagförmiddag som denna? Gå ner till sporthallen och titta på den andra gruppen i Swedbank Cup? Tveksamt.. Efter gårdagens skrämmande dåliga domarinsats så känns det bara menlöst att ens gå dit imorn för slutspelet. Tillägas bör att Vissefjärda gick vidare till slutspelet så det är inte därför jag gnäller.

Men alla som var där igår och tittade vet vad jag pratar om. När en domare inte ens kan se vilken spelare bollen tar på sist innan den går över linjen, upprepade gånger(!), ja då är det skrämmande. Eller att domarna i en Futsalturnering inte kan de två grundläggande reglerna som skiljer Futsal från five-a-side, att fyra frisparkar blir en utdragen straff och att man inte får spela hem till målvakten mer än en gång. Det är rent av pinsamt.

Undrar varför OS-krönikan inte visade när de svenska simmarna blev utslängda från tennisstadion för att de drack öl?

Man kan faktiskt kräva mycket mer av domare, men kanske inte just de som dömer turneringen. För dömer man vanligtvis i femman eller sexan, kanske står där i mittcirkeln och gluttar lite med ena ögat på matchen och blåser när någon skriker "Offside!". Det är skillnad på det och att döma inomhus där det är mycket högre tempo och du har massvis med regler att komma ihåg.

En ung hockeyspelare avlider efter ett slagsmål, och orförande i föreningen frågar om en regeländring eller en annan hjälm kunde ha hjälpt? Det som hade kunnat hjälpt skulle vara att förbjuda allt slagsmål i hockey. Hockey som för övrigt är den enda lagsporten som uppmuntrar småbarn till att nita skiten ur varandra. Se på handbollen, en hård sport som verkligen gör ont att spela, där är det inga klungor med folk som står och spottar på varandra och kastar handskar i marken. Där ställer sig inte publiken upp och blir vild när någon totalmosas mot sargen med risk för livet. Där är det ingen som enbart har till uppgift att tackla, att ge igen, att köra över de som har tacklat någon.

Där är det en armbåge i ansiktet, ett ursäkta, ett handslag och sen är det glömt. Inga hämndaktioner, inga hard feelings. Ne, ett totalförbud mot slagsmål är det enda som kan förhindra såna saker. Men tyvärr så är det ju bara neanderthalare som tittar på hockey i USA och därför blir amerikansk hockey därefter.

Vissefjärda gick obesegrade genom gruppen igår, precis som Lessebo som vann gruppen. Emmaboda gick vidare precis på håret. Efter sina fem matcher satt de på läktaren och bet på naglarna inför VGIF - Johansfors IF. Vinst för JIF och Emmaboda skulle vara ute. Och det såg minsann illa ut för EIS eftersom JIF tog ledningen och kontrollerade matchen bra. Ända till sista minuterna då VGIF fick drömläge med en 10-meterstraff. Marco Basic fick chansen att reducera men Patrik Nordström gjorde sig otroligt stor och tog enkelt bollen. Men 10 sekunder senare tog Marco B revansch och gjorde turneringens första nickmål via kryssribban. 1-1 och JIF fick åka hem medan EIS gick vidare.

Nehe, ifall man kanske skulle ta och göra något vettigt av den här lördagen ändå? Vi får se vad som händer..

1 kommentar:

Anonym sa...

haha hockey går ut på tacklingar och slagsmål! ;)